آجیل

بادام هندی در بارداری؛ فواید، مضرات و مقدار مجاز مصرف

بارداری، سفری پرهیجان و 9 ماهه‌ست که بدن مادر را با شگفتی‌ها و چالش‌هایی روبه‌رو می‌کند. در این دوران حساس، تغذیه سالم مثل بادام هندی می‌تواند نیازهای مادر و جنین را تامین کند. اما واقعا گنجاندن بادام هندی در رژیم غذایی مادر انتخاب مناسبی است؟ با ما همراه باشید تا همه‌چیز را درباره خواص بادام هندی در بارداری، از فواید شگفت‌انگیز برای رشد جنین تا هشدارهایی که باید هر مادر بارداری بداند، مرور کنیم. آماده‌اید این مسیر را شیرین‌تر کنیم؟

فهرست مطالب

9 مورد از فواید بادام هندی در بارداری برای مادر و جنین چیست؟

اگر بگوییم که تغذیه در بارداری، نقش کلیدی را برای حفظ سلامتی مادر و رشد جنین ایفا می‌کند، اغراق نکردیم. رعایت یک رژیم غذایی سالم در کنار مصرف مکمل‌های دارویی، می‌تواند مسیر 9 ماهه بارداری را ایمن‌تر سازد. آجیل‌ها و دانه‎‌های روغنی پرخاصیتی مانند بادام هندی، علاوه بر طعم دلچسب و خوشمزه به عنوان یک میان‌وعده لذیذ، می‌تواند به حفظ سلامتی مادر و رشد بهتر جنین، کمک شایانی کند.

فواید بادام هندی در بارداری
فواید بادام هندی در بارداری

بادام هندی به دلیل داشتن انواع ویتامین و مواد معدنی مانند پروتئین، چربی‌های غیراشباع، منیزیم، آهن، فیبر و… می‌تواند یک انتخاب عالی برای رژیم غذایی مادران باشد. برای تهیه بادام هندی باکیفیت، می‌توانید به صفحه خرید بادام هندی مراجعه کنید. در ادامه با فواید بادام هندی در بارداری بیشتر آشنا خواهید شد.

1. تقویت مغز جنین با امگا و منیزیم

با شروع هفته ششم بارداری، سیستم عصبی جنین شروع به رشد می‌کند. اسیدهای چرب مفیدی مانند امگا3 به خصوص DHA نقش مهمی در رشد و عملکرد مغز وشبکیه چشم جنین دارند. بادام هندی به عنوان یک منبع طبیعی برای تامین امگا3، می‌تواند باعث بهبود رشد شناختی و عصبی جنین به همراه افزایش هوش و بهبود بینایی شود.

منیزیم یکی از مواد معدنی مهم برای بهبود عملکرد سیستم عصبی و انتقال سیگنال‌های عصبی به حساب می‌آید. خوشبختانه بادام هندی به دلیل داشتن مقادیر زیادی از منیزیم (حدود 83 میلی‌گرم در هر 28 گرم) می‌تواند از استرس اکسیداتیو در مغز جنین جلوگیری کند.

همچنین فولات یا ویتامین B9 موجود در بادام هندی به همراه مس، از بروز نقص در لوله عصبی جنین پیشگیری می‌کند. به طور کل همراهی امگا3 با منیزیم در بادام هندی، این ماده غذایی را به معجونی شگفت‌انگیز برای رشد مغز جنین تبدیل کرده است؛ در واقع امگا3 باعث رشد مغز و منیزیم باعث بهبود عملکرد آن می‌شود. البته پیشنهاد می‌‌دهیم برای افزایش مقدار امگا3 و منیزیم بادام هندی، آن را به همراه گردو یا بذر کتان استفاده کنید.

2. خداحافظی با کم‌خونی در بارداری

در دوران بارداری، به دلیل افزایش حجم خون و نیاز جنین به آهن برای رشد، ریسک ابتلا به کم‌خونی یا فقر آهن در بدن مادر بیشتر می‌شود. کمبود آهن، فولات یا ویتامین B12 می‌تواند باعث کاهش گلبول‌های قرمز خون مادر شده و با علائمی مانند خستگی و ضعف، سلامتی بدن مادر و جنین را به خطر اندازد.

بنابراین وجود مواد غذایی مغذی مانند بادام هندی به دلیل داشتن آهن، مس و فولات می‌تواند در کنار مکمل‌های دارویی، نیاز بدن مادر به مقدار بیشتری از آهن را تامین کند. آهن موجود در بادام هندی با ساخت هموگلوبین در صورت همراهی با منابع غذایی سرشار از آهن مانند گوشت قرمز، نیاز روزانه بدن مادر به این ماده معدنی را تا حدودی برطرف می‌کند. همچنین ترکیب مس با آهن می‌تواند به جذب بهتر آهن کمک کند.

بادام هندی به عنوان یک منبع برای تامین فولات می‌تواند باعث تولید گلبول‌های قرمز شده و از کم‌خونی ناشی از کمبود اسید فولیک، جلوگیری کند. توصیه می‌شود برای جذب بیشتر آهن، بادام هندی را به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند پرتقال یا گوجه فرنگی مصرف کنید.

لازم به ذکر است که بادام هندی به تنهایی نمی‌تواند نیاز بدن مادر به آهن را تامین کند ولی در کنار مصرف مکمل‌های دارویی که توسط پزشک تجویز شده، به همراه رژیم غذایی غنی از آهن، در پیشگیری و درمان کم‌خونی کمک شایانی می‌کند.

3. تامین انرژی بدون اضافه وزن برای مادر

بدون شک بدن در بارداری برای تامین رشد جنین و حفظ سلامتی مادر، به میزان بیشتری انرژی نیاز دارد. این انرژی روزانه با مصرف بیشتر کالری حاصل می‌شود اما دریافت کالری بیشتر و افزایش وزن، یکی از دغدغه‌های اصلی مادران به حساب می‌آید. جایگزین کردن مواد غذایی مفیدی مانند بادام هندی با کالری متعادل (160 کالری در 28 گرم) به جای مواد غذایی مضر و پرکالری، می‌تواند به دلیل داشتن مقادیر زیادی از پروتئین، نیاز روزانه بدن مادر به انرژی را برطرف کند.

مصرف بادام هندی در وعده صبحانه، می‌تواند با تولید انرژی پایدار، بدن مادر را برای کل روز از خستگی و ضعف در امان نگه‌دارد. همچنین مقادیر زیاد فیبر موجود در بادام هندی، با ایجاد احساس سیری، از پرخوری جلوگیری کرده و ریسک افزایش وزن را کاهش می‌دهد.

بنابراین مصرف متعادل بادام هندی به صورت روزانه و ترکیب با میوه‌های کم‌کالری مانند سیب به صورت خام و بدون نمک، می‌تواند انرژی بدن را برای رشد جنین و حفظ سلامتی مادر بدون اضافه وزن، تامین کند.

4. تقویت سیستم ایمنی مادر با منیزیم و روی

در دوران بارداری، بدن اندکی ضعیف می‌شود بنابراین تقویت سیستم ایمنی برای حفظ سلامتی مادر و رشد سالم جنین نقش مهمی را بازی می‌کند. شاید بتوان گفت روی و منیزیم دو ماده معدنی مهمی هستند که شاه‌کلیدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن به حساب می‌آیند که مادر طبیعت با رشد مواد غذایی مانند بادام هندی، به این نیاز پاسخ مناسبی داده است.

منیزیم با تولید و بهبود فعالیت سلول‌های ایمنی، التهابات را کاهش داده و با تنظیم هورمون‌های استرس مانند کورتیزول، از تضعیف سیستم ایمنی بر اثر استرس و اضطراب دوران مهم بارداری، جلوگیری می‌کند. همچنین آنتی‌اکسیدان‌های موجود در بادام هندی، اثر رادیکال‌های آزاد را کاهش می‌دهد.

روی یا زینک به عنوان یک ماده معدنی مهم به تولید گلبول‌های سفید کمک کرده و باعث ترمیم بافت و رشد جنین می‌شود. همچنین  این ویتامین ریسک ابتلا به عفونت و زایمان زودرس را کم می‌کند. به طور کل می‌توان گفت مصرف مواد غذایی مفیدی مانند بادام هندی به همراه خواب خوب و آب کافی می‌تواند مثلثی شگفت‌انگیز برای تقویت سیستم ایمنی در بارداری به وجود آورد.

5. پیشگیری از یبوست بارداری به کمک فیبر

شاید بتوان گفت که یبوست یکی از چالش برانگیزترین مسائل بارداری به حساب می‌آید که باعث افزایش شکایت و ناراحتی اکثر مادران می‌شود. با شروع بارداری و تغییرات هورمونی مانند افزایش پروژسترون به همراه مصرف مکمل‌های دارویی مانند قرص آهن، حرکت روده کم شده و یبوست به وجود می‌آید.

بادام هندی به دلیل داشتن مقادیر زیاد فیبر، چربی‌های مفید و منیزیم، در کنار مصرف آب و پیاده‌روی می‌تواند تا حدود زیادی، یبوست را درمان کند. فیبر موجود در بادام هندی باعث افزایش حجم مدفوع شده و چربی‌های سالم، آن را نرم کرده و حرکات روده را بیشتر می‌کند. همچنین بادام هندی به دلیل داشتن مقادیر زیادی از منیزیم، مانند یک ملین طبیعی، عضلات روده را شل کرده و عمل دفع را آسان خواهد کرد.

6. تنظیم فشار خون در سه‌ماهه دوم

در سه‌ماهه دوم بارداری به خصوص هفته بیستم به بعد، افزایش فشار خون می‌تواند باعث بیماری پره‌اکلامپسی شود که تهدیدی جدی برای سلامتی مادر و جنین به حساب می‌آید. بنابراین داشتن رژیم غذایی سالم به همراه کاهش مصرف نمک و انجام حرکات ورزشی سبک می‌تواند باعث تعادل در فشار خون مادر شود.

بادام هندی به دلیل داشتن مقادیر زیادی از منیزیم، پتاسیم و چربی‌های سالم، یک انتخاب عالی برای افزایش سلامت قلب و عروق مادر بوده و باعث تعادل در فشار خون می‌شود. منیزیم با شل کردن عروق خونی، فشار خون را کاهش داده و فرآیند خون‌رسانی را بهبود می‌بخشد. همچنین چربی‌های مفید موجود در بادام هندی با کاهش چربی بد، کلسترول را کاهش داده و از ایجاد رسوب در عروق خونی جلوگیری کرده و سلامت قلب را تضمین می‌کند.

بادام هندی به دلیل داشتن مقادیری از ویتامین K از لخته شدن خون جلوگیری کرده و فشار خون را در محدوده سالم نگه‌می‌دارد. همچنین ویتامین K خطر ابتلا به اختلالات هموراژیک یا خونریزی نوزاد پس از تولد را کاهش می‌دهد. بادام هندی به دلیل داشتن مقادیری از پتاسیم اگر با موز همراه شود، فشار را از دیواره عروق کم کرده و در صورت مصرف به حالت خام و بدون نمک، باعث تعادل سدیم در بدن شده و از افزایش فشار خون جلوگیری می‌‌کند.

7. تنظیم قند خون بارداری

نوسانات قند خون در سه ماهه دوم و سوم بارداری باعث بروز دیابت بارداری شده که می‌توان آن را یک مشکل نسبتا شایع در بین تعداد زیادی از مادران به حساب آورد. افزایش وزن مادر و جنین به همراه سایر مشکلاتی که دیابت برای سلامتی هردو به وجود می‌آورد، اهمیت تنظیم قند خون در بارداری را پررنگ‌تر می‌کند. بادام هندی به دلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین، چربی‌های سالم، فیبر، منیزیم و پروتئین باعث تعادل در قند خون بارداری می‌شود که در ادامه با نقش هرکدام بیشتر آشنا خواهید شد.

  • بادام هندی شاخص گلیسمی پایینی دارد و به دلیل داشتن کربوهیدرات کم، قند خون را به سرعت بالا نمی‌برد.
  • چربی‌های غیراشباع بادام هندی، میزان حساسیت به انسولین را بهبود بخشیده و از بالارفتن یا جهش قند خون جلوگیری می‌کند.
  • مقادیر زیاد فیبر موجود در بادام هندی، هضم آن را کند کرده و باعث جذب تدریجی قند می‌شود.
  • منیزیم باعث تنظیم گلوکز شده و به بهبود عملکرد انسولین کمک می‌کند.
  • پروتئین موجود در بادام هندی باعث پایداری قند خون می‌شود.

بنابراین مصرف بادام هندی به صورت متعادل در کنار میوه‌هایی با قند کم مانند توت به همراه انجام حرکات ورزشی، می‌تواند باعث تنظیم قند خون مادران باردار شود.

بادام هندی برای بارداری
بادام هندی برای بارداری

8. کنترل هوس‌های بارداری

بروز ویارها و هوس‌های بارداری به دلیل تغییرات در هورمون‌ها تا حدودی طبیعی است ولی حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی می‌تواند شیرینی این دوران را از بین ببرد. ویتامین B6 موجود در بادام هندی می‌تواند از بروز تهوع جلوگیری کرده و به دلیل داشتن طعم لذیذ و بافت ترد، طعم دهان مادر را عوض کند.

همچنین هوس یا ویار در دوران بارداری را می‌توان با چشیدن مواد غذایی خوشمزه و مفیدی مانند بادام هندی کم کرد. پروتئین و فیبر بالای موجود در بادام هندی، با ایجاد احساس سیری میزان ولع به مواد غذایی مضر را کم کرده و از افزایش وزن مادر جلوگیری می‌کند. شاخص گلیسمی پایین بادام هندی، با ایجاد پایداری در قند خون، از ضعف و افت قند جلوگیری کرده و از هوس‌ مواد غذایی مضر مانند انواع شیرینی و تنقلات پیشگیری خواهد کرد.

9. رشد استخوان‌ها و استحکام آن

بدن مادر در دوران بارداری برای رشد استخوان جنین و استحکام استخوان مادر، به مقادیر بیشتری از کلسیم نیاز دارد. منیزیم، کلسیم و فسفر موجود در بادام هندی، علاوه بر رشد استخوان‌ها و دندان‌های سالم جنین، باعث استحکام استخوان‌های مادر در برابر فشارهای دوران بارداری می‌شود.

لازم به ذکر است که منیزیم موجود در بادام هندی، گرفتگی عضلات مادر را کم کرده و باعث آرامش عضلات بدن می‌شود.

مضرات احتمالی مصرف بادام هندی در بارداری چیست؟

هر مواد غذایی مفیدی در صورت مصرف به صورت زیاد و نادرست می‌تواند، مضراتی را به همراه داشته باشد. اهمیت دوران بارداری به قدری زیاد است که رعایت یک رژیم غذایی سالم و در حد تعادل می‌تواند روی سلامت مادر و جنین، تاثیر زیادی داشته باشد. بادام هندی به عنوان یک دانه روغنی مفید از این قاعده مستثنی نیست و برای بهرمندی از مزایای آن، دانستن عوارض احتمالی آن می‌تواند بسیار مهم و کلیدی باشد.

مضرات بادام هندی در بارداری
مضرات بادام هندی در بارداری

1. افزایش وزن:

بادام هندی یک خوراکی مفید با کالری متعادل است اما در صورت مصرف زیاد، می‌تواند باعث افزایش وزن مادر شده و خطر ابتلا به دیابت و فشارخون را زیاد کند.

2. حساسیت و آلرژی:

دانه‌های آجیل مانند بادام هندی می‌تواند برای برخی افراد حساسیت و آلرژی ایجاد کند. بنابراین قبل از مصرف هرنوع آجیلی، از وجود حساسیت یا عدم آن اطمینان حاصل کنید و در صورت بروزعلائمی مانند خارش، تورم، راش پوستی و… به پزشک مراجعه نمایید.

3. مشکلات گوارشی:

بادام هندی به دلیل داشتن مقادیر زیاد فیبر می‌تواند باعث دل‌درد، نفخ، گاز و اسهال شود. بنابراین در مصرف آن تعادل را رعایت کرده و برای هضم بهتر، آن را با مقدیر زیادی آب میل کنید.

4. افزایش سدیم:

در صورت مصرف بادام هندی به صورت شور و بوداده، مقدار سدیم خون بالا رفته و فشار خون افزایش می‌یابد. بنابراین پیشنهاد می‌شود برای پیشگیری از پره‌اکلامپسی، آن را به صورت خام و بدون نمک میل کنید.

5. سنگ کلیه:

اگزالات موجود در بادام هندی به همراه مصرف کم آب، ریسک تشکیل سنگ کلیه را افزایش می‌دهد.

6. افزایش خطر آلودگی:

برخی از دانه‌های بادام هندی خام در صورت عدم رعایت بهداشت، می‌تواند خطر ابتلا به باکتری سالمونلا را افزایش دهد. همچنین در صورت مصرف آجیل نامرغوب آلوده به آفلاتوکسین، سلامتی مادر و جنین به خطر خواهد افتاد. بنابراین پیشنهاد می‌شود بادام هندی مرغوب و سالم را برای مصرف در دوران حساس بارداری، از فروشگاه‌های معتبری مانند آجیل‌فروشی منوچهری تهیه کنید.

روزی چند عدد بادام هندی در بارداری بخوریم؟

مصرف مجاز بادام هندی در دوران بارداری برای هر فرد متفاوت است و بر اساس نیازهای بدن او، وزن، میزان کالری روزانه، سطح فعالیت مادر و … توسط پزشک متخصص تعیین می‌شود. با این‌حال، عموما مصرف روزانه 20 تا 30 گرم بادام هندی یعنی در حدود 15 تا 20 عدد از آن، برای اکثر مادران باردار مشکلی ایجاد نمی‌کند.

در دوران بارداری روزانه چند عدد بادام هندی بخوریم
در دوران بارداری روزانه چند عدد بادام هندی بخوریم

پیشنهاد می‌شود این دانه‌ها را کم‌کم در طول روز به خصوص در میان‌وعده صبح و عصر، به صورت خام و بدون نمک، در کنار میوه و ماست‌های کم‌چرب به همراه آب کافی میل کنید.

آیا می‌توان بادام هندی را در سه ‌ماهه اول، دوم و سوم مصرف کرد؟

جواب این سوال بدون شک بله است. به طور کل مصرف بادام هندی از روز اول بارداری تا لحظه تولد نوزاد، با رعایت اعتدال در مصرف و به شیوه درست، می‌تواند مفید باشد. با این حال میزان مصرف آن بر اساس نیازهای بدن مادر و شرایط جسمانی او تفاوت دارد که مقدار مصرف آن توسط پزشک، تعیین می‌شود. در ادامه به توضیح مختصری از نیازهای هر دوره بارداری و تاثیر بادام هندی بر روی آن، می‌پردازیم.

بادام هندی در سه ماه اول بارداری
بادام هندی در سه ماه اول بارداری

بادام هندی در سه‌ ماهه اول بارداری

در روزهای ابتدایی بارداری، تهوع و ویار زندگی مادران را تحت تاثیر قرار می‌دهد و جنین برای رشد به مقادیر بیشتری از ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند فولات، منیزیم و روی نیاز دارد. بادام هندی با داشتن ویتامین B6 به همراه فولات، منیزیم و روی میزان ویار صبحگاهی را کاهش داده و به رشد سلولی جنین و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند. همچنین انرژی پایدار بادام هندی ضعف عمومی و خستگی بارداری در روزهای اولیه را کاهش می‌دهد.

بادام هندی در سه ماهه دوم بارداری

در این دوران جنین برای رشد استخوان‌ها به میزان بیشتری کلسیم نیاز دارد که بادام هندی می‌تواند در تامین کلسیم، نقش به‌سزایی را ایفا کند. همچنین با افزایش سن بارداری و افزایش نیازهای بدنی مادر، پروتئین بالای بادم هندی باعث ایجاد انرژی پایدار در مادر می‌شود. لازم به ذکر است که فیبر موجود در بادام هندی از یبوست در سه ماهه دوم بارداری پیشگیری می‌کند.

بادام هندی در سه ماهه سوم بارداری

در این روزهای آخر بارداری بدن مادر به میزان بیشتری کالری نیاز داشته و حجم خون زیاد می‌شود. آهن موجود در بادام هندی از کم‌خونی جلوگیری کرده و پتاسیم موجود در آن باعث تعادل در فشار خون خواهد شد. همچنین مصرف بادام هندی به دلیل داشتن مقادیر زیاد منیزیم، گرفتگی عضلات و پادرد مادر باردار را تسکین می‌دهد.

ماه بارداریفایده کلیدی بادام هندیماده مغذی مرتبطچرا مهم است؟
ماه 1-3 (سه ماهه اول)کاهش تهوع و تقویت مغز جنینمنیزیم، ویتامین B6تهوع صبحگاهی را کم کرده و باعث رشد عصبی جنین می‌شود.
ماه 4-6 (سه ماهه دوم)انرژی پایدار و استخوان‌سازیچربی‌های سالم، کلسیمخستگی مادر را کم کرده و اسکلت جنین را قوی می‌کند.
ماه 7-9 (سه ماهه سوم)جلوگیری از کم‌خونی و تنظیم فشار خونآهن، پتاسیمآهن برای افزایش حجم خون و پتاسیم برای تعادل فشار خون مفید است.
خواص بادام هندی در ماه‌های مختلف بارداری

در دوران بارداری مصرف بادام هندی خام بهتر است یا بوداده؟

اگر می‌خواهید از بادام هندی در بارداری استفاده کنید پیشنهاد می‌دهیم بادام هندی خام را میل کنید. بادام هندی شور و بو داده امکان دارد سدیم بدن را افزایش دهد. زمانی که سدیم بدن افزایش یابد نوزاد به خوبی وزن نمی‌گیرد. اگر جنین وزن خوبی و مناسبی نداشته باشد نمی‌تواند شیر مادر را میل کند و این مسئله برای جنین خطرناک است. بنابراین پیشنهاد می‌دهیم انواع مغزیجات را در دوران بارداری به صورت خام خریداری کنید و میل نمایید. برای انتخاب بهترین نوع بادام هندی، می‌توانید قیمت بادام هندی خام را بررسی کنید.

در نهایت، آیا بادام هندی در رژیم غذایی مادران باردار قرار گیرد؟

درست از همان لحظه اولی که یک مادر طفل کوچکی را در بدن خود حس می‌کند، دغدغه سلامتی و رشد سالم جنین، فکر و ذهن اورا پر می‌کند. اهمیت رژیم غذایی مناسب برای تامین سلامتی مادر و رشد صحیح جنین، بر کسی پوشیده نیست و وجود مواد مغذی مانند بادام هندی می‌تواند شیرینی این دوران خاص را صدچندان کند.

 خواص بادام هندی در بارداری از درمان تهوع در ابتدای بارداری تا افزایش هوش کودک پس از تولد را شامل می‌شود. با این حال این سوال پیش می‌آید که فواید بادام هندی در بارداری چیست؟ در این مقاله سعی کردیم شما را با گوشه‌ای از دریای خواص بادام هندی در بارداری آشنا کنیم تا با حفظ تعادل در مصرف آن، سلامتی را به بدن خود و جنین دلبندتان هدیه دهید.

سوالات متداول

روزی چند عدد بادام هندی در بارداری بخوریم؟

میزان مجاز مصرف بادام هندی برای هرکس، متفاوت بوده و توسط پزشک تعیین می‌شود ولی عموما مصرف 15 تا 20 عدد بادام هندی در روز برای اکثر مادران بلامانع است.

خوردن بادام هندی در سه ماه اول بارداری چه تاثیری دارد؟

منیزیم و ویتامین B6 موجود در بادام هندی، تهوع و ویار را کم کرده و باعث بهبود رشد جنین و مغز او می‌شود.

 آیا بادام هندی برای وزن‌گیری جنین موثر است؟ 

فولات، پروتئین و چربی‌های سالم موجود در بادام هندی، علاوه بر رشد صحیح عضلات و سیستم عصبی جنین، باعث وزن‌گیری او می‌شود.

 بادام هندی در بارداری ضرر دارد؟

مصرف بادام هندی به صورت متعادل و با در نظر گرفتن مواردی مانند عدم حساسیت، عموما بدون ضرر است.

خوردن بادام هندی در سه ماهه اول بارداری ضرر دارد؟

مصرف متعادل و درست بادام هندی در طول مدت بارداری بدون ضرر بوده و فواید بی‌شماری برای سلامتی مادر و جنین خواهد داشت.

منبع
TATAAIG

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا